Ιστορία
Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το «Βιβλίον Ιστορίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας», το οποίο τηρείται στο σχολείο μας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ίδρυση- Προαγωγές- Υποβιβασμοί
Επίσημα στοιχεία ως προς την ίδρυση και προαγωγή ή υποβιβασμό του σχολείου δεν υπάρχουν. Μπορεί να λεχθεί ότι το σχολείο αυτό, αποτελεί συνέχεια της λειτουργούσας Θεοφανείου Σχολής από το 1803 στην Πρέβεζα. Στη Θεοφάνειο στεγάζονταν συνήθως τρεις τάξεις του σχολείου. Είχε πάντοτε μεγάλο αριθμό μαθητών και ολοένα αύξανε αυτός, καθ? ότι υπήρξε το πρώτο λειτουργούν σχολείο στην πόλη της Πρέβεζας και δεν μπορούσε κανείς να κάνει λόγο περί υποβιβασμού.
Αυτό διαπιστώνεται από τα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι από το 1932 υπήρχαν πέντε δάσκαλοι και ο αριθμός των μαθητών ανήρχετο στους 219.
Λειτουργία αυτού κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Κατά τους σκοτεινούς χρόνους της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα από το 1718 και μετά στην Πρέβεζα όπως και αλλού, τα πρώτα σχολεία αποτελούν τα υπόστεγα (χαγιάτια) και οι περίβολοι των εκκλησιών. Οι δε εκκλησιαστικές ενορίες επλήρωναν τους δασκάλους.
Μεταξύ των πρώτων δασκάλων της πόλης αναφέρονται: ο Κων/νος Καραπάνος από την Αιτωλία και ο Παναγιώτης Αραβαντινός από την Πάργα, ιστορικός αργότερα και συγγραφέας. Η Θεοφάνειος σχολή από το 1803 άρχισε να λειτουργεί με χορηγία του Θεοφάνους εκ Πρεβέζης, ο οποίος ζούσε σαν έμπορος στη Μόσχα. Αυτός ήλθε να γεμίσει το κενό στην εκπαίδευση και να δημιουργήσει κλίμα έφεσης προς τα γράμματα. Η βοήθεια του ευεργέτη εξασφάλιζε τους μισθούς των δασκάλων και το κτίσμα που χρησιμοποιούταν σαν διδακτήριο.
Εδίδασκαν δύο δάσκαλοι, ο ένας στο ισόγειο «το Δημοτικό» και ο άλλος στον πρώτο όροφο «το Ελληνικό». Πρώτος αναφέρεται ότι δίδαξε στη Θεοφάνειο ο Σακελάριος εκ Ζαγόριου Μετσόβου. Κατόπιν ο Χρήστος Γερογιάννης επί αρκετά χρόνια. Από το έτος 1865 δίδαξε για 40 χρόνια ο Ιωάννης Παχούμης με μεγάλη μόρφωση και με σπουδές στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την επιστημονική του κατάρτιση, το κύρος του, την αφοσίωσή του στην παιδεία, ζωντάνευε την έννοια του μεγάλου διδασκάλου του Γένους.
Εν συνέχεια αναφέρονται οι δάσκαλοι: Φ. Δημάρατος, Μαυροκέφαλος, Τούμπας, Μανούσος, Ν. Πρωτοπαππάς, Απόστολος Μπιτζιλέκης και Νικόλαος Μπιτζιλέκης, αδελφοί απ? την Πρέβεζα.
Αναφέρουμε λίγα από τη ζωή του τελευταίου βάση του υπάρχοντος βιογραφικού του σημειώματος και για το λόγο ότι αυτός συνδέει την τουρκοκρατούμενη με την ελεύθερη περίοδο εκπαίδευσης. Από το 1899 υπηρέτησε συνεχώς στη Θεοφάνειο σχολή ως το 1938. Παραιτήθηκε το έτος αυτό σε ηλικία 62 ετών και με συνολική υπηρεσία 42 ετών. Από το 1932 ως το 1938 είχε τη διεύθυνση της Σχολής, διαδεχθείς τον αδερφό του.
Συνυπηρετήσαντες δάσκαλοι με αυτόν από το 1932 ήταν:
1.Χρήστος Μίχας, 2. Βιργινία Τσακαμπίκου, 3. Πέτρος Πίκολης, 4. Άννα Λαζαράκου και 5. Άννα Βαλαμόντε.
Οι παραπάνω υπηρέτησαν ως το 1940. Από το έτος αυτό το σχολείο δεν ελειτούργησε κανονικά λόγω των πολεμικών γεγονότων και της Ιταλογερμανικής κατοχής.
Παρά ταύτα αναφέρονται οι δάσκαλοι οι οποίοι υπηρέτησαν με όχι συνεχή υπηρεσία λόγω της διακοπής της λειτουργίας του σχολείου ως το 1944:
1.Σωτήριος Παπαδήμας, 2.Βασίλειος Σιάρκος, 3.Κ.Μακρής, 4.Τσούτσουρα Άρτεμις, 5.Τσατερή Ευτέρπη, 6.Άννα Λαζαράκου
Από το έτος 1945 ως το 1951 υπηρέτησαν οι δάσκαλοι:
1.Σωτήριος Παπαδήμας, 2.Βασίλειος Σιάρκος, 3.Άρτεμις Τσουτσούρα, 4.Άννα Λαζαράκου, 5.Ευτέρπη Τσατέρη, 6.Μαρία Ντιλίου.
Τη διεύθυνση του Σχολείου είχε ο Σωτήριος Παπαδήμας εκ. Θεσπρωτικού Πρέβεζας ο οποίος παραιτήθηκε το έτος 1959.
Από το σχολικό έτος 1952-53 και εντεύθεν υπηρέτησαν το σχολείο οι δάσκαλοι με παραδειγματική ευσυνειδησία και ζήλο για το εκπαιδευτικό έργο.
Οι παρακαταθήκες που άφησαν οι παλαιοί δάσκαλοι τηρούνται απ? τους σημερινούς δασκάλους του Σχολείου. Αυτό από τυπώνεται απ? τις επιδόσεις των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αναφέρεται η συμβολή των σχολικών ενοριών στη λειτουργία της Θεοφανείου.
Τα μέλη των Σχολικών ενοριών απαρτίζονταν από επιφανείς Πρεβεζάνους εκείνης της εποχής. Μεταξύ αυτών αναφέρεται το όνομα του Δημητρίου Σκέφερη, Επιτρόπου της ενορίας Αγ.Χαραλάμπους που συνέβαλε στην παράδοση της πόλης από τους Τούρκους στους Έλληνες την 21η Οκτωβρίου 2012.
(Παράθεση παλαιογραφημάτων της Θεοφανείου από ιδιωτική συλλογή)
επιστροφή στην αρχή