Τμήμα Ένταξης
Μαθητική Εβδομάδα Δράσης Πλανήτης 2030
Φέτος το 1ο Δημοτικό Σχολείο με την Ε΄ Δημοτικού και το Τμήμα Ένταξης συμμετέχει στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης Πλανήτης 2030 που διοργανώνει η Action Aid.
Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικοί αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικοί πολίτες σε αυτό το σχέδιο;
Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.
Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδας Δράσης, μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο. Όλο τον Μάρτιο μετατρέπουμε τα σχολεία σε χώρους υπεράσπισης του πλανήτη με δράσεις και εκδηλώσεις που ενώνουν τους πολίτες για να αναλάβουν δράση ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια μέχρι το 2030.
Ο καρπός της φετινής μας συμμετοχής στην Εβδομάδα Δράσης 2018 θα είναι μια δράση, μια ιδέα, μια έμπνευση που αποτυπώνεται σε ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς σε ένα fanzine. Τα fanzine από όλα τα σχολεία θα συγκεντρωθούν από την ActionAid και έτσι θα δημιουργηθεί μια μοναδική μαθητική συλλογή Φανζίν με τίτλο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030.
Η συλλογή μαθητικών φανζίν «Πλανήτης 2030» θα εκτεθεί στο Victoria Square Project στις 22 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αθήνας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Βέλλιος Λάμπρος
Γίδα Αναστασία
Τιρέκογλου Κωνσταντίνος
Για να δείτε την δημιουργία των μαθητών μας, πατήστε εδώ fanzine
Ενημέρωση για το τμήμα
Το Τμήμα Ένταξης του Σχολείου μας λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2006-2007.
Στο Τμήμα Ένταξης υποστηρίζονται μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του Σχολείου μας, οι οποίοι και οι οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τάξης τους λόγω μαθησιακών δυσκολιών και άλλων ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Η τάση να εκπαιδεύονται τα παιδιά με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι γνωστή ως συνεκπαίδευση. Η ευρωπαϊκή και εκπαιδευτική πολιτική υποστηρίζει τη συνεκπαίδευση διότι παρέχει στα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Το σχολείο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μέσα στον οποίο μπορούμε να δούμε την πρόοδο της κοινωνίας. Μια κοινωνία για όλους χτίζεται πάνω σε σχολεία για όλους και ένα σχολείο για όλους χτίζεται πάνω στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων. Έτσι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να του παρέχεται υποστήριξη, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του είτε αυτές είναι μικρές είτε μεγάλες. Η υποστήριξη αυτή παρέχεται μέσα σε σχολεία που προωθούν την ισότητα και καταργούν τις διακρίσεις.
Η φοίτηση των παιδιών στο Τ.Ε. είναι μερική και ο στόχος μας είναι η σχολική ένταξη και κατ’ επέκταση η κοινωνική ένταξη. Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στο Τμήμα για κάποιο διάστημα της σχολικής τους ζωής ή και καθ’ όλη τη διάρκειά της, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στους μαθητές μας εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα διδασκαλίας ανάλογα των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Το μάθημα γίνεται ατομικά ή σε μικρές ομάδες όταν αυτό είναι εφικτό.
Η λειτουργία του τμήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία του με τη διεύθυνση του Σχολείου και με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αφού οι μαθητές μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής ημέρας βρίσκονται στη γενική τάξη.
Ο αριθμός των παιδιών δεν είναι σταθερός αλλά σε καμιά περίπτωση με βάση τον νόμο δεν μπορεί να ξεπερνά τα δώδεκα.
Οι προϋποθέσεις να παρακολουθήσει ένα παιδί το Τ.Ε. είναι:
- Η γνωμάτευση του οικείου Κέντρου Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) ή άλλου αναγνωρισμένου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου
- Γραπτή συγκατάθεση του γονέα